Att åka på fiskeresa i Sverige

Bland både vuxna och yngre är fiske en rolig och intressant sysselsättning. En del tar det lite längre än hobbynivå och kallar det för livsstil. Oavsett hur högt man skattar fisket är det många som ensamma eller med familj eller i sällskap med andra sportfiskare ger sig ut på spännande fisketripper för att fiska i utmanande fiskevatten. Norra Sverige anser många vara paradiset för sportfiske men glöm inte att det finns massor med fina fiskevatten i vårt avlånga land. Här ska vi presentera några populära resmål som är väl värda ett besök. Tänk bara på att det är viktigt att packa rätt utrustning för de olika sorters vatten som finns där du ska resa

Svenska Lappland

Här uppe i norr finns fyra stora älvar med dess tillflöden. Man kan fiska i fjällen med natursköna fjällsjöar eller i icke exploaterade älvar, orörda av moderna tiders industrialisering. Här finns det främst harr, lax och öringar. Vi väljer här att titta närmare på vildmarksfiske i naturreservatet Reivo som passar alla, nybörjare, familjer eller erfarna fiskare. Södra Reviosjön är rik på harr och öring, Norra Reviosjön är full av öring. Här finns en trevlig stuga där man ger tillgång till båt och efter fisket kan man löga sig i den vedeldade bastun. Trots att man är ute i vildmarken är det nära till tätort vilket kanske passar familjer på camping. Uppe i Arvidsjaur erbjuder man även guidade fisketurer som besöker olika fiskevatten.

Fiske i Blekinge

I Blekinge skärgård erbjuds många alternativ till sköna fiskeäventyr främst från båt. Det finns gott om båtar att hyra till exempel på Dragsö och där finns från enklare småstugor upp till lyxigare stugsviter. I Blekinge skärgård går gäddorna till rejält under säsong och naturligtvis brukar klimatet vara mildare för de som anser Norrland vara för kallt och med mygg och knott.

Vänern och Vättern

Fiske i de “Stora Sjöarna” kallas även dessa rutter. Äventyret kretsar kring dessa sjöar där man fiskar gädda, gös och abborre men även insjöfiske för öring eller lax. Olika arrangörer hänvisar till bra boende under rutten i Mellerud, i närheten av Lidköping, Hjo och Vadstena. På så sätt får man se och uppleva flera av landets sköna landskap samtidigt som fisket blir uppfriskande och spännande.

Stockholmsområdet

Fiske i city eller i skärgården? Vilket man fördra kan vara en smaksak men ska man på fiskeresa är väl öarna i Östersjön och Mälaren att fördra. Stadsfisket lockar mer fast boende men en del utifrån vill också prova på de numera rena vattnen. Under vår och försommar kan man dra stora gäddor, gös och abborre i skärgården. Stugor och båtuthyrning finns det gott om, att stanna och fiska och campa på en liten ö tillhör de stora fiskeupplevelserna. Reser man tillsammans med familjen går det också att kombinera med nöjen som Gröna Lund, Skansen eller andra attraktioner.

Dalarna

Är inte bara falukorvar, Morahästar och dalkullor, här finns utmärkt fiske också. Välj bland hundratals sjöar (det finns faktiskt massor) eller strömmande forsar. Här finns utplanterade ädelfiskar men även abborre och gädda. Fiskekort krävs i de flesta fall vilket kan köpas på exempelvis turistbyråerna. Välj bland andra Ryggens, Borlänge eller Svärdsjö-Ågsjöns fiskevårdsområde.