Fiskespön

Olika typer av fiskespön

Först och främst har vi det äldsta och traditionella metspöt av trä. Den är enkel i utformningen och sedermera användes främst bambu som material, i mer modern tid som denna används kolfiber eller glasfiber eller en kombination; komposit. På spöt sitter linan, flöte, sänke och en krok av metall, mer än så behövs inte för att meta. Spöt kan vara av en enda lång del eller av teleskopmodell där delarna kan sammanfogas. Linan, flötet och kroken är den del som benämns metrev. Fiske med metspö är den mest optimala avkopplingen då man kan sitta och titta på flötet tills det nappar. Under den tiden kan man filosofera, njuta av tillvaron och bara slappa. För mete används långa spön som kan kasta ut linan långt och med tunga vikter.

Spön med rulle

Kastspö eller rullspö

Är i princip samma sak som metspö men skiljer sig då linan löper i en rulle. Fiskekroken är i form av drag, wobbler eller spinnare varvid dessa även fungerar som sänke. Med kastspön svingar man iväg linan så att den rullas ut från rullen så att den drar iväg långt ut i sjön för att sedan vevas in i rätt takt. Under in-vevningen är det tänkt att fisken ska nappa. Det gäller att med lina och drag få det att efterlikna en liten fisk som den större fisken ska ta. Vanligaste längd för kastspön i insjöfiske från båt är 8 till 9 fot, 240 till 270 centimeter, något längre för spinnfiske från land, 9 till 12 fot med ganska styva spön. Med haspelrulle används med fördel matchspön som är lätta i vikt till vilka man använder vikter mellan 5 till 25 gram, dessa kan vara upp till 14 fot långa eller 420 centimeter.

Trollingspö

Är avsett för trolling som är fiske med drag som löper ut från spöt under framförande av båt med motor. Linan löper inuti spöet under färden. Liknade är dragrodd men då en annan typ av spö. Trolling härstammar från Frankrike och England som blivit populär även i vissa svenska fiskevatten, större sjöar och Östersjön. Linan löper ut från en multirulle och sportfiskarna kan ha flera spön igång samtidigt. På linan fästs en pilk och det gäller att rycka så att pilken efterliknar en fisk. Torskfiske brukar vanligen pilk. Man kan dock inte kasta med trollingspö och metoden fungerar sämre när det är kyligt.

Flugspö och andra spön

Flugfiske, havsfiske och pimpling har sina speciella spön och redskap. Så har vi federspön som är avsett för bottenmete. Toppar på spöt är utbytbara, så kallade quivertips för att bestämma graden av känslighet i ytterspetsen. Vanligaste längder för federspön är mellan 3 och 3,90 meter.

Att tänka på med bete kontra spötyp

Ett för lätt drag i kombination med tungt spö gör det svårare att få till en bra sving när linan ska snärtas iväg. Dessutom blir det svårare att känna napp, och en sådan utrustning ökar risken för att spöet går av, knäcks. Fisket blir i dessa fall inte lika roligt som med mer optimerade redskap och kan dessutom innebära fara för fiskaren om den vassa kroken slår in i kroppen.