Välj rätt utrustning för havsfiske

Den personliga utrustningen vid havsfiske ska naturligtvis bestå av rätt sorts kläder. I övrigt behövs särskilda spö och rullar av olika dimension och typ. Havsfiske utövas främst från motordrivna båtar och för vanliga sportfiskare är det enklaste att skaffa en resa från någon som anordnar havsfiske. Vanligast för svenskar är fiske på den norska kusten. Men visst kan man fara på mer exotiska upplevelser i Medelhavet, Adriatiska kusten eller ännu mer fjärran mål.

Om utrustningen, havfiskeutstyr på norska

Spön: Viktigt tips: Det gäller att inte skaffa sig styva havsfiskespön till lågpris , man kommer då inte riktigt att känna när det nappar. Det kan även medföra att man tappar fisk vilket inte är så roligt, fångst är ju det primära med fiskeresan. Det beror på att om inte spöet böjer sig så riskerar fisken att släppa kroken.

Linspridare: För havsfiske med mål att fånga fisk upp till omkring 10 kilo kan man ha linspridare vilket många fördrar. Men det är inte lika optimalt om man siktar på tyngre fångster. Dessutom är det vanligt att linspridaren pajar och då måste man ägna viktig fisketid åt att ta isär rullen. Räknar man med att fånga fisk som väger runt 20 kilo eller mer är det ett absolut råd att inte använda linspridare.

Räkneverk: Ett räkneverk på havsfiskerullen är nästan ett absolut måste i många fall. Om man letar fiskar i frivattnet, pelagiska stimfiskar, så när man får hugg ska man kolla räkneverket, sedan drilla fiken och så släppa ner till samma djup som där du fick napp. Räkneverk som mäter i fot ger bättre precision än de som använder meter, men observera att räkneverk inte alltid räknar helt rätt. Ett bra räkneverk är värt att satsa på, vi kan rekommendera flera olika prisklasser.

Lina för havsfiske: Flätlina dominerar marknaden för havsfiske-linor och den är definitivt det bästa valet. Med en sådan lina går det att känna napp från en blåkäxa på många hundra meters djup. Skulle du trots goda råd använda nylonlina kan det till och med bli svårt att känna napp från småfisk på tjugo eller trettio meter. Det beror på att nylonet är mjukt och töjbart, flätlinan ger svar direkt när fisken hugger.