Kläder för fiske

När det kommer till fiske är klädsel och utrustning en mycket viktig detalj. Ett ordentligt klädval gör inte bara fiskeupplevelsen ännu bättre utan det är också för din egen säkerhet och välbefinnande. Det finns flera ledande märken som tillverkar högkvalitativa kläder som har ett fokus på just fiske. De erbjuder exempelvis plagg så som jackor, byxor, handskar, västar, overaller, stövlar, regnkläder med mera. Märken som har visat sig vara bra i syfte för fiske är exempelvis Fjällräven, Fristads och Peak Performance. Kläderna tas fram med de olika årstiderna i åtanke, under vintersäsongen krävs mer varma och fodrade plagg än på sommaren, då svalare kläder som fortfarande skyddar mot sol och mygg är en bra investering.

Byxor

Fiskebyxor behöver klara påfrestningar och vara slitstarkt. Det är också viktigt att byxorna är helt vattentäta med tejpade sömmar, så att inte en droppe vatten kan tränga sig igenom materialet och skapa obekväma situationer som bland annat kan leda till en ovälkommen förkylning. Byxorna behöver dessutom kunna andas samtidigt som de håller dig torr och komfortabel. Det är även nödvändigt med fickor som gör att du kan ha små fisketillbehör nära till hands om det skulle krävas under fisketuren. Att investera i ett par kvalitativa och funktionella fiskebyxor gör att du kan stå i vattnet och fiska och de fungerar även perfekt för dig som bara vill vara på den säkra sidan att förblir torr.

Stövlar

Stövlar är både praktiska och bekväma att ha när du ska ut och fiska. Just på grund av att stövlarna utesluter allt vatten hålls dina fötter torra, vilket resulterar i att du inte heller blir kall. Det är viktigt att stövlarna har egenskaper så som att vara vattentåliga, helst med någon form av foder så att du inte under några omständigheter behöver frysa, samt bekväma att gå i. Ett tillbehör som kan vara nödvändigt är broddar, vilka du kan sätta fast under stövlarna för att minimera halkrisken och eventuella olyckor som kan uppstå i samband med halt underlag.

Jackor

För att du ska hålla dig varm och kunna ha tillgång till dina fisketillbehör behöver du en jacka i ett behagligt material som både andas samtidigt som den behåller värmen, och har många praktiska fickor. Jackan ska, förutom att vara slitstark, tåla både vatten, vind och andra yttre påfrestningar som kan tänkas uppstå under fisketuren. Det gäller också att den är funktionell och smidig att ha på sig eftersom du behöver ha rörelsefrihet när fisken nappar eller båten gungar till. 

Overaller

En overall är både ett enkelt och smidigt plagg som passar perfekt till alla fiskare. För att en overall ska fungera till fiske behöver den absorbera och leda bort fukt och andas samtidigt som den håller dig torr, oavsett om du står i vattnet eller befinner dig på land. Egenskaper som en overall bör ha är att den ska vara varmfodrad och tyst när du rör dig. Vid fiske där du befinner dig i vattnet är det viktigt att materialet inte ger ifrån sig prassel eller andra ljud som kan skrämma iväg fiskarna.

Regnkläder

För den som inte kräver att fiskeplaggen behöver vara varmfodrade är regnkläder att rekommendera. Dessa är hundraprocentigt vattentäta samtidigt som de gör att du inte blir för varm under månaderna när temperaturen är en aning högre. Regnkläder ska ha egenskaper som exempelvis förslutna sömmar, luftigt material som är helt vattentätt samtidigt som det ändå andas.