Vinterfiske

Vi går ut på vinterfiske

Vilken utrustning man ska välja beror på om det gäller fiske på öppet vatten eller isfiske. Här ska vi främst ta upp vad man behöver för fiske på is. Naturligtvis måste man vara förberedd på de betingelser som råder beträffande kyla, isens tjocklek, snö med mera. Vad man behöver tänka på är strukturerat:

  • Kläder
  • Fiskeutrustning
  • Andra redskap
  • Skaffning, mat, fika
  • Kroppsskydd vid extrem kyla som infettning och dylikt

Olika vinterfiske

Det vanligaste vinterfisket är pimpling, men både förr och nu använder många fler metoder:

  • Klubbning är en äldre metod som inte används längre, det finns mer effektiva sätt att bedriva vinterfiske. Klubbning av lake var vanligt för länge sedan.
  • Sax: Fiske med så kallade gäddsaxar är numer förbjudet i Sverige, dock tillåtet för yrkesfiskare under vissa premisser. Det anses att fiske med sax ger onödigt lidande för gäddan om den inte övervakas kontinuerligt. För yrkesfiskare finns dock ett slags ljudmarkering som ger signal vid fångst.
  • Nät använder man på så vis att nätet skjuts in från ett ishål, varvid detta medelst redskap skjuts bort till nästa hål. Eller så sågas isen mellan hålen upp. Metoden används mest för vitfisk.
  • Angelfiske är en variant av pimpelfiske där man inte håller i redskapen hela tiden. Angeldonet med krok och bete i form av död fisk släpps ner i isens hål och fästs. Det är inte tillåtet att använda levande fisk. Linan fästs på en vippa så att man kan se napp på håll. På så sätt kan man ha flera hål med angeldon igång samtidigt. Man kan även aptera knallskott för att kunna höra när det nappar.

Vanligaste metoden för vinterfiske: Pimpelfiske

Som alla känner till sker pimpel med ett kort litet redskap som har lina, sänke och krok med bete eller pirk, i likhet med sommarmete förutom spöet. Man borrar förstås ett hål i isen, sätter sig på en pall eller låda och rycker rytmiskt med pimpelredskapet. Pirken är en slags tre-krok som gör att fiskar som simmar förbi lätt kan fastna. Pimpling anses som det skönaste vinterfisket där man ute på isen en solig vinterdag kan njuta och samtidigt ägna sig åt spännande fiske. De fiskar som främst fångas på pimpel är abborre och röding.

Tävla i vinterfiske

Pimpelfiske och angelfiske förekommer ofta i tävlingsform. Många fiskeklubbar arrangerar tävlingar och distrikt utlyser DM. Svenska förbundet anordnar årligen SM. Tävlingarna lockar både gamla och unga, det finns särskilda ungdomstävlingar. Inför en tävling kontrolleras isens bärkraftighet, råkar märks ut och alla deltagare måste medföra isdubbar. Den pimplade mängden fisk som fångas vägs för att avgöra prislistan. Som kuriosa kan berättas om en liten flicka på cirka 10 år som deltog i en tävling. När hon borrade hålet följde en liten fisk med upp, sådant händer ibland men för flickan var detta hennes första fiskefångst. Hon belönades med ett tröstpris i tävlingen.

Utrustning för vinterfiske

Speciell utrustning på is är naturligtvis isborr som finns i många olika varianter. Isborrar som brukas för hand i olika längder och storlekar på borren. dessutom använder en del proffs motordrivna borrar.